Een Googlebom is een methode om een bepaalde pagina hoog in de resultaten van Google te laten verschijnen. Is dat wel terecht?
Normaal gesproken vindt een hoge plaatsing (ranking genoemd) plaats doordat tijdens het indexatie proces van de Google spider bleek dat de content erg relevant is voor de opgegeven trefwoorden en er voldoende inkomende links zijn naar die pagina/website. Bij de Googlebom zien we dat inkomende links hierbij een grotere rol spelen dan dat veel mensen menen en dat het zelfs mogelijk is hoog gerankt te worden op basis van trefwoorden die op de website helemaal niet eens gebruikt worden!
Als iemand een link op zijn website plaatst naar een andere website, dan telt Google dit in de meeste gevallen als een pluspunt voor zijn rankins algoritme. Kortom, meer inkomende links levert een hogere plaatsing op in de zoekresultaten. Er verwijzen anderen naar uw site, zo is de Google redenering, dus zal de pagina wel belangrijk zijn. Google gaat daarin echter nog veder. Ze onderzoekt, wanneer het tekstlinks betreft, ook welke woorden als link gebruikt zijn om naar de pagina op uw website te linken. De redenering daarachter is dat die woorden waarschijnlijk wel zullen aangegeven waarover de tekst op de desbetreffende pagina zal gaan.
Als veel mensen bereid zijn om een link naar een bepaalde pagina te plaatsen en daarbij trefwoorden gebruiken, dan spreekt het haast vanzelf dat Google deze pagina hoger zal ranken wanneer deze trefwoorden worden opgegeven. Tot zover prima natuurlijk, totdat hier bewust gebruik van wordt gemaakt. En dit ‘misbruik’ wordt een Googlebom genoemd.
Een aantal mensen besloot om met een link op basis van de woorden "miserable failure" te gaan verwijzen naar de site van George Bush. En ja hoor, wanneer deze woorden als trefwoorden werden opgegeven, verscheen de site van de president op de eerste plaats in de resultatenlijst van Google, en dat terwijl hij zelf deze woorden niet op zijn eigen website vermeld had. Overigens kun je op deze manier nog steeds op die website komen. De Googlebom is vanaf deze gebeurtenis overigens veel vaker gebruikt. “raar kapsel” leidt bijvoorbeeld naar Balkenende en “vreemdelingenhaat” naar Rita Verdonk. Hiermee is aangetoond dat tekstlinks een cruciale rol kunnen spelen in de vindbaarheid van websites binnen het Google algoritme.
Verreweg de meeste webmasters die inkomende links realiseren, laten linken op hun bedrijfsnaam. Wie het principe achter de Googlebom doorziet, begrijpt dat dit niet handig is. Website worden meestal wel gevonden (door hun url) op basis van de bedrijfsnaam. Het zou daarom beter zijn tekstlinks aan te brengen die de gewenste trefwoorden (bijvoorbeeld producten of diensten) beschrijven, dan de bedrijfsnaam. Prospects zoeken immers niet op bedrijfsnamen, maar op omschrijvingen van de antwoorden op hun vragen.
Natuurlijk heeft Google klachten ontvangen over de Googlebom. Google heeft daarop aangegeven dat ze rekening zou gaan houden met dit fenomeen in volgende versies van de bot. We shall see…