We wisten al dat er fors bespaard kan worden door terminal servers te plaatsen. Maar ook kan budget bespaard blijven door de beheerkosten van uw computers terug te dringen. Onderzoek toont aan waardoor dit het beste kan plaatsvinden. Onderzoeksbureau Gartner, dat al meer dan 20 jaar onderzoek doet naar de kosten die met ICT gemoeid gaan, heeft uitgezocht waardoor nu zoveel beheerskosten nodig zijn. Kort samengevat komt dit neer op het gedrag van de gebruikers zelf.

Gebruikers wijzigen instellingen, installeren (overbodige) software en beschadigen (benodigde) software. Ze zorgen onnodig voor spyware en virussen op hun pc. Door desktops en laptops op het juiste niveau voor de gebruikers af te sluiten, kunnen bedrijven veel geld besparen op de totale beheerkosten van deze machines.

Gartner, die zelfs het in te nemen vloeroppervlak meerekent bij haar berekeningen, komt tot de conclusie dat een gewone pc ongeveer 800 Euro kost, maar dat bedrijven tot ongeveer 4000 Euro kwijt zijn aan overige kosten. Bedrijven die de mogelijkheden van de pc’s voor gebruikers beperken, zijn in de regel ongeveer 40% gemiddeld goedkoper uit.

Laptops blijken aanzienlijk duurder te zijn. Logisch, want zo’n apparaat gaat vaak mee naar huis of op reis, er wordt meer op geïnstalleerd en mee gedaan. De kosten daarvan lopen gemiddeld op tot ongeveer 6.500 Euro. Het ‘dicht zetten’ van dergelijke apparaten bespaart meer dan 45% in die kosten.

Waarschijnlijk meent u dat u veel minder kwijt bent aan uw pc’s of notebooks en dat het niet in zo’n vaart zal lopen. Vergeet niet dat Gartner ook zaken mee neemt als de tijd (en dus kosten!) die medewerkers zelf besteden om problemen van en met hun pc’s zelf op te lossen. Het overdenken waard…