Het zou toch enorm fantastisch zijn als we ons nooit meer hoeven te ergeren aan lange downloadtijden! Belgische wetenschappers hebben samen met Chinese en Amerikaanse wetenschappers een nieuw organisch molecuul ontwikkeld. Het nieuwe molecuul zet licht razendsnel om in elektrische stroom en andersom waarmee een veel snellere internetverbinding mogelijk zou zijn.
Het wereldwijde internetverkeer begeeft zich over glasvezel, dat een enorm hoge snelheid van informatieoverdracht behaalt. Maar voordat de informatie van de computer op het glasvezelnet gaat, moet het worden omgezet van een elektrisch signaal naar een licht signaal. Hiervoor wordt een soort modem gebruikt, genaamd de elektro-optische modulator (EOM). De huidige EOM’s bestaan uit anorganisch materiaal, dat nogal traag is.
Wetenschappers onderzoeken al langer wat de mogelijkheden van organische moleculen kunnen zijn, omdat ze veel lichtgevoeliger zijn. Bij optische technologie geldt namelijk: hoe sterker een materiaal op licht reageert, hoe sneller de informatieoverdracht.
Het nieuwe molecuul reageert 50 procent sterker op licht dan welk organisch molecuul dan ook dat ooit werd getest. Daardoor is het materiaal geschikt om te gebruiken in optische technologie, zoals snellere internetverbindingen of systemen voor grotere geheugenopslag. De nieuwe organische moleculen zijn gemaakt in China en werden getoetst aan de optische theorieën van Mark Kuzyk, fysicaprofessor aan Washington State University. Professor Koen Clays, de betrokken nanotechnoloog van de Katholieke Univesiteit Leuven, zegt in een toelichting, dat als iedere computer via zo'n koolstofmodulator op de glasvezelsnelweg wordt aangesloten, je met 150 GB per seconde zou kunnen internetten. Of te wel: 37.500 keer sneller dan de gemiddelde adsl-verbinding.
Het onderzoek is een revolutionaire doorbraak voor de mogelijkheden van informatieoverdracht. Maar zover is het nog lang niet, aldus Clays. De volgende stap is eerst het ontwikkelen van een nieuwe elektro-optische modulator (EOM) in dit nieuwe organische materiaal en het testen op capaciteiten, zodat we snel en veel informatie via het internet kunnen versturen. Maar zo snel gebeurt dit dus nog niet!