Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de markt voor hosted e-mail op het punt staat sterk te gaan groeien. En dat zowel voor hele kleine, als voor hele grote organisaties.

Hosted e-mail heeft dus de toekomst, tenminste, volgens Gartner. In de komende jaren zal zich dit gaan bewijzen, net zoals ook andere, maar soortgelijke diensten (denk aan bijvoorbeeld terminal server oplossingen). De belangrijkste redenen hiervoor zijn onder andere terug te vinden in de verbetering van producten en de dienstverlening daarom heen. Maar de kosten spelen ook hierbij een belangrijke factor.

De betere hostingpartijen gaan hun prijzen in de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid verlagen doordat dit mogelijk wordt gemaakt door onder andere verandering in de techniek. Het bedrag van 10 dollar per gebruiker per maand, dat momenteel de standaard is, zou wel eens kunnen gaan zakken tot maar liefst 2 dollar per gebruiker per maand. Voor het zover is zijn we echter jaren verder.

De opkomst van hosted e-mail is al begonnen bij de kleinere bedrijven. Panthera heeft dit in de praktijk ondervonden. De verwachting is dat hierna de middelgrote organisaties en uiteindelijk ook grote organisaties met meer dan enkele tienduizenden e-mailboxen hier gebruik van zullen gaan maken. Nu is dit vooral interessant voor kleine organisaties omdat zij flexibel en dus per werkplek willen betalen voor e-maildiensten om kosten en vooral eventuele downtime te verkleinen. Daarbij speelt de mate van technische kennis die je er voor nodig hebt om e-mail servers goed te laten werken (synchronisatie met PDA’s, werkende spamfilters en voorkomen van misbruik door relaying) een belangrijkere rol dan bij grotere organisaties.