Ik heb net een nieuwe auto. Deze is in staat om het slot open te maken als ik de handgreep gebruik. Ook kan ik hem mondeling instructies geven. Door bijvoorbeeld te zeggen "Ga naar huis", wordt de navigator ingeschakeld naar mijn huisadres. Erg handig soms.

Onlangs was ik, tijdens een straatfeest waarbij een barbecue werd aangestoken, in gesprek met een jonge vrouw die net een kind had gekregen. Toen ik haar vroeg waar de kleine was, zei ze dat deze gewoon thuis lag. Zonder oppas? Jazeker, want met behulp van haar iPhone kon ze het kind in het bedje zien liggen slapen. Op die manier kon ze ook even buiten rondlopen, haar man was namelijk niet thuis.

Technisch is er heel veel mogelijk, maar we gebruiken veel van de mogelijke toepassingen nog niet. De automatisering in huis rukt op, maar het gaat veel langzamer dan verwacht en misschien wel een stuk langzamer dan gewenst. Het vakgebied van de domotica (domus = huis, en tica komt van informatica, telematica en robotica) houdt zich bezig met ICT technologie die het leven moeten veraangenamen. Daarbinnen zijn al vele toepassingen bedacht en ontwikkeld, maar waarom zien we er toch zo relatief weinig van terug in de dagelijkse praktijk?

Als Panthera zijnde kijken we om ons heen of we een leuke nieuwe locatie voor ons bedrijf kunnen vinden. Dat is nodig, want de plek waar we nu zitten is niet echt erg inspirerend meer. De recessie heeft er voor gezorgd dat zowat al onze buren failliet of verkast zijn. Maar als je gaat kijken in ook de nieuwe panden, dan valt op dat we traditioneel blijven bouwen. Er zijn nog steeds standaard te weinig stopcontacten en over de aanwezigheid goede netwerkbekabeling en bijvoorbeeld glasvezelverbindingen kunnen we maar beter zwijgen.

Domotica betekent dat de integratie van ICT techniek door het gehele pand is doorgevoerd. Zodat ik bijvoorbeeld een bericht krijg op mijn mobiele telefoon wanneer het alarm er om 19:00 uur nog steeds niet op zit, of zodat ik vanuit thuis op mijn pc de verwarming of airco op kantoor aan kan zetten als ik op zaterdagmiddag nog even wil werken. Maar de bouwers en installatiebedrijven willen nog niet zo aan de domotica. Dat is jammer, want nu bepalen zij blijkbaar dat deze innovatie sterk wordt geremd.

Ik ben een groot voorstander van de snelle implementatie van domotica toepassingen. Als ik net boodschappen heb gedaan, dan loop ik tegenwoordig naar mijn auto en ik hoef mijn sleutels niet meer te pakken om de kofferbak open te krijgen. Dat is handig met die volle boodschappentassen. Jammer is nog wel dat ik, als ik ze uit mijn auto laad en ermee naar de voordeur van mijn huis loop, dat ik nog steeds een sleutel moet zoeken of moet aanbellen. Zou toch handig zijn wanneer de deur mij herkende en gewoon openging. Dat kan al en dat kon allang ("Sesam open u"), dus waar wachten we nog op?