Soms bereikt ons de vraag of men in reclame uitingen niet ook een QR-code zou kunnen gebruiken, wat er allemaal mee kan en wat dat niet zou kosten. Het is echter zo simpel en goedkoop in gebruik, dat niemand het daarvoor zou hoeven te laten.

De QR-Code is een tweedimensionale streepjescode die inmiddels al weer enige jaren in omloop is. QR staat voor Quick Response: de code zou snel decodeerbaar moeten zijn en in praktijk is gebleken dat hij dat ook is. Met behulp van bijvoorbeeld een Smart Phone zoals een Apple iPhone of een Samsung Galaxy kan de code eenvoudig worden omgezet naar een URL of een ander ‘bericht’.

Hoewel ooit bedacht om voor Toyota auto onderdelen snel traceerbaar te maken, zijn de toepassingen voor de QR-code,  in met name de afgelopen jaren, enorm toegenomen. Nu worden niet alleen URL’s, maar ook e-mailadressen, vCards, telefoonnummes, agenda afspraken of gewone teksten via QR-codes aangeboden.

Omdat de oorspronkelijke ontwikkelaar van de QR-code, het Japanse bedrijf Denso-Wave, geen patentrecht op de QR-code heeft uitgeoefend, mag iedereen QR-codes maken en in omloop brengen. Dit betekent ook automatisch dat de kosten nihil zijn.  QR-codes kunnen bijvoorbeeld eenvoudig en gratis ontwikkeld worden met behulp van enkele gratis online tools.

Het is ook mogelijk om de eigen website te voorzien van standaard scripts die online de QR-code aanmaken. Hiermee kunt u bijvoorbeeld op aanvraag van de websitebezoeker een vCard met de adresgegevens van uw organisatie of uw salesmedewerker aan laten maken. Maar met hetzelfde gemak gebruikt u deze technologie voor het aanmaken van bijvoorbeeld unieke en gepersonaliseerde gratis toegangsbewijzen voor een beurs.

In de praktijk hebben we mogen ondervinden dat niet alle QR-code scan software herkend wat met alle QR-codes wordt bedoeld. URL’s en contactgegevens worden wel herkend, maar agenda afspraken kunnen wel eens op problemen stuiten. In dergelijke gevallen wordt de inhoud van de QR-code omgezet naar een goed leesbaar tekstbericht. Deze tekst kan dan wel goed vertoond worden, maar het kan dan niet automatisch in de agenda worden geplaatst. Dat met dan nog ‘handmatig’ gebeuren.