Meer en meer organisaties kiezen voor een zogenaamd server based computing model. Dit betekent dat zij de werkplek van de gebruiker niet meer op de pc, maar via de pc aanbieden. De echte werkplek bevindt zich daarbij op de server en wordt door middel van schermafdrukken weergegeven via de pc. Deze schermafdrukken worden zo snel achter elkaar verstuurd, dat het lijkt alsof u werkt op een gewone pc.

Server based computing is niet nieuw. In feite is het de oudste vorm van het netwerk. Een mainframe bood haar diensten aan via zogenaamde terminal servers. Met de komst van pc‚s verdween deze technologie meer naar de achtergrond. Dit omdat er onder andere een sterke behoefte ontstond aan gepersonaliseerde werkplekken. In deze tijd met een server based computing model werken, betekent niet dat u terug gaat naar die tijd. De huidige technologie maakt het mogelijk om de voordelen van beide omgevingen ten volle te benutten.

De meest bekende software pakketten voor server based computing zijn Citrix en Terminal Server. Dit laatste product is standaard onderdeel van een Microsoft Windows 2000 en 2003 server zodat de meeste organisaties dit, zonder te weten, al gewoon in huis hebben. Voor Microsoft Windows Server 2003 dient per gebruiker, of per machine, net wat het voordeligst is, een licentie (een zogenaamde cal) aangeschaft te worden. De software moet ingeschakeld worden en daarmee is de kous af. Zeker wanneer de werkplekken beschikken over Windows XP. Deze omgeving bevat standaard namelijk al de software om toegang te krijgen tot een Terminal Server.

De voordelen van server based computing zijn legio. Systeembeheerders hoeven nauwelijks aandacht te besteden aan de pc‚s, maar verleggen deze naar het server park. De uptime is gemiddeld veel hoger, het uitrollen van nieuwe software kan veel eenvoudiger, sneller en daarmee goedkoper uitgevoerd worden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er is echter ook een aantal nadelen voor dit model op te sommen. Vaak moet een extra server worden aangeschaft met de benodigde software (kosten liggen al snel tussen de vijf en achtduizend euro) en zonder gespecialiseerde kennis kunnen dergelijke servers wel geďnstalleerd, maar vaak niet goed geconfigureerd worden. De installatie en configuratie van Terminal Servers is specialistisch werk. Werk waarvoor u natuurlijk bij Panthera BV terecht kunt.

Of server based computing kostenbesparend voor uw organisatie is, hangt af van een aantal factoren. Vooral daar waar sprake is van verschillende vestigingen, thuiswerken, snel wisselende applicaties en min of meer gelijksoortige werkplekken, is server based computing al snel kosteneffectief. Wij kunnen dit voor u doorberekenen op basis van een TCO-berekening (Total Cost of Ownership) die wij snel met u kunnen opstellen. Het is niet gezegd dat server based computing voor u goedkoper is, maar het niet overwegen van de mogelijkheid kan u uiteindelijk een hoop geld gaan kosten.