Het zou toch fraai zijn wanneer smartphones, laptops, tablets en andere elektronische apparaten worden gevoed door wifi. Dit is niet zo futuristisch als het lijkt!

Onderzoek

Verschillende organisaties, waaronder het MIT, hebben stappen genomen om stroom via wifi-signaal te kunnen transporteren. Met deze stroom kunnen apparaten opgeladen worden.

Router als stroombron

Wifi-signalen kunnen worden ingezet om apparaten van elektriciteit te voorzien. Vrijwel iedereen heeft de beschikking over een wifi router, zowel op het werk als thuis. Dit is ideaal als oplaadpunt omdat dit 24/7 aanstaat.

Een onderzoeker van de universiteit van Washington heeft aangetoond dat je met de wifi sensoren een apparaat kunt opladen. Gebleken is dat de kwaliteit van de verbinding niet verslechtert wanneer een router als stroombron op deze manier wordt ingezet.

Een wifi router kan golven over meerdere kanalen verzenden. Een van deze kanalen wordt gebruikt voor het normale wifi-signaal. De andere worden gebruikt voor de stroom doorgifte. Omdat ze gebruik maken van deze andere kanalen zitten ze het normale wifi-signaal niet in de weg.

De techniek achter dit geheel is vergelijkbaar met de werking van een zonnepaneel die energie uit licht omzet naar elektriciteit. Draadloze sensors kunnen radiogolven namelijk omzetten in elektriciteit.

Op dit moment is men in staat om op deze manier bijvoorbeeld een zeer eenvoudige camera van stroom te voorzien. Het duurt echter wel 35 minuten voordat de volgende foto gemaakt kan worden. Er zit iets moois aan te komen, maar er moet nog wel heel wat gebeuren voordat dit breed inzetbaar wordt.