In september 2004 brengt Microsoft Service Pack 2 (SP2) voor Windows XP uit, welke zowel voor de Professional als voor de Home editie gratis ter beschikking wordt gesteld. Deze service pack bevat een groot aantal (belangrijke!) updates die Windows XP beter beschermen tegen aanvallen (van vooral buitenaf) en het tevens voorzien van wat nieuwe zaken. Panthera BV heeft voor u onderzocht wat het betekent om SP2 te installeren op machines, welke risico’s u hiermee loopt, maar ook welke voordelen dit met zich meebrengt.

Door SP2 te installeren krijgt u de beschikking op uw PC over een verbeterde firewall. Dit is voor leken echter niet zo handig, al is het wel goed. Een firewall helpt immers in de strijd ongewenste bezoekers buiten te houden, maar door de installatie kunnen ook ‘welkome’ bezoekers geweerd worden. Na installatie van SP2 wordt de firewall namelijk automatisch ingeschakeld en zit uw PC dus ‘dichter’ dan daarvoor. Wilt u dit niet, dan moet u na de installatie een aantal zaken uit of open zetten.

De SP2 installatie heeft ook effect op Outlook Express (dus niet op Outlook zoals velen dit hebben). Het wordt beter beschermd tegen hinderlijke spam bestanden. Deze bestanden komen nog wel gewoon binnen , maar u ziet niet meteen alle plaatjes en andere ‘troep’ verschijnen. Een nadeel van deze update is dat gewenste nieuwsbrieven (zoals deze van Panthera BV, hopen wij), ook niet direct in zijn geheel worden ontvangen. U moet daar dan ‘toestemming’voor geven.

Een paar ‘kleine’ zaken zijn erg prettig, wanneer je weet wat er gebeurt. Met de 'pop-up' blocker worden vervelende pop-ups in Internet Explorer geblokkeerd. Dit kan ingesteld worden op drie niveaus. De bouwers van dergelijke lastige pop-ups zijn overigens al bezig nieuwe methoden te vinden om u toch te blijven ‘lastig vallen’ met hun advertenties.

Ook is bijvoorbeeld de Windows Update vernieuwd. Na installatie met SP2 staat de 'automatische update' bijvoorbeeld standaard aan. Dit is nodig om een goed gebruik te kunnen maken van Windows Update, tenzij u SUS door een van onze systeembeheerders heeft laten installeren op uw netwerk. Met SUS worden de updates automatisch eenmalig gedownload en door de server verspreid. Dit in tegenstelling tot het downloaden per pc, wat vanzelfsprekend veel meer netwerkverkeer met zich meebrengt.

Er is nog veel meer gewijzigd en details hiervan vindt u terug op de website van Microsoft.

Maar de voordelen moeten natuurlijk wel opwegen tegen de nadelen. En nadelen zijn er ook. Zo blijkt dat de update niet altijd vlekkeloos gaat en er soms extra systeembeheertijd gespendeerd moet worden om de machine weer goed draaiende te krijgen. Naar aanleiding van onze onderzoeksgegevens blijkt echter dat dit wel de moeite waard is omdat na installatie de PC veiliger en veelal stabieler draait. Kortom, ondanks het risico, toch doen!