XS4ALL en Panthera zijn nagenoeg leeftijdsgenoten. XS4ALL is net iets ouder en heeft als eerste de leeftijd van 15 jaar bereikt. Op 1 mei 1993 ging XS4ALL namelijk van start access provider voor particulieren. Daarmee was zij de eerste in Nederland.

De heren Gonggrijp en Rodriquez hadden op dat moment een internettoegang via de Universiteit van Amsterdam, maar kregen daar de toegang toe ontzegd. Ze hadden zich aan hacking schuldig gemaakt, en dat werd ze niet in dank afgenomen. Om toch weer op internet te kunnen, werden ze toen maar zelf internetprovider. De filosofie daarvan was dat iedereen toegang tot het internet moest kunnen krijgen. Dat bleek geen verkeerde propositie te zijn. De eerste dag kregen ze al meer dan 500 klanten.

Zonder reclame te willen maken voor XS4ALL hebben wij als Panthera jaren achtereen mogen constateren dat de diensten van XS4ALL als access provider goed zijn. Met name zijn wij erg tevreden als we zien hoe de uptime van ADSL verbindingen van XS4ALL zich verhouden.

Maandag 12 mei werd een groot deel van de internet gebruikers van XS4ALL echter onaangenaam verrast. Een storing zorgde er voor dat letterlijk tienduizenden gebruikers geen Internet toegang meer hadden. Ook de dagen daarop bleek dat, voornamelijk ’s nachts, de problemen nog niet goed opgelost waren.

Inmiddels lijkt het allemaal weer goed te werken. Tijd dus voor het feestje. Panthera feliciteert XS4ALL in ieder geval, op de gepaste wijze: via Internet!