Als Panthera BV leveren wij al jaren als belangrijke dienst voor onze klanten het afvoeren, reviseren en vakkundig verwijderen van gebruikte hardware. Want wat doe je met oude hardware waar bedrijfsgevoelige data op is verwerkt?

Data verdwijnt niet zomaar

Data staat niet alleen op de harddisk in een pc. Soms wordt het opgeslagen op onderdelen in printers tijdens het afdrukken van werk op papier, het kan zich op externe harddisks bevinden, op USB-sticks en ga zo maar door.

Het deleten of formateren van dit soort apparaten betekent niet dat de data ook daadwerkelijk echt verdwenen is. Met speciale tools kan zelfs na formatering van bijvoorbeeld een harddisk uit een oude computer vaak alle data probleemloos worden teruggewonnen. Om die reden kan het riskant zijn om oude hardware zo maar door te verkopen, weg te geven of weg te gooien. Zeker wanneer u gevoelige informatie verwerkt zoals persoonsgegevens.

Hergebruik is duurzaam

Ook vanuit een duurzaamheidperspectief is het een goed streven om te onderzoeken of spullen die u zelf niet meer nodig heeft nog door een ander gebruikt kunnen worden. Maar naast het risico van datalekken is het domweg weggeven van hardware misschien niet altijd even verstandig. Er kan ongelijkheid door ontstaan of vermeende gunning. Redenen waarom steeds meer organisaties bijvoorbeeld geen gebruikte hardware meer geven aan het eigen personeel of aan een bevriende school van de directeur.

Door hardware gecertificeerd schoon te maken is het mogelijk om oude hardware probleemloos te laten hergebruiken. Op die manier kunnen bijvoorbeeld scholen of andere organisaties die misschien nog veel baat bij deze apparaten kunnen hebben daar nog plezier van hebben. Oude machines kunnen worden gebruikt om testopstellingen te maken of om tijdelijke calamiteiten op te kunnen vangen. Ook worden dergelijke apparaten verscheept naar landen waar men afhankelijker is giften. Denk hierbij aan scholen zoals in Tanzania of Kenia waar men vaak heel blij is met dergelijke hardware.

Revisie

Hergebruik betekent vanzelfsprekend dat de hardware goed en veilig moet werken. Ook een school heeft goed en snelwerkende apparatuur nodig. Daarom moeten gebruikte apparaten gereinigd worden, vaak dient een aantal componenten te worden vervangen of moeten wij uit meerdere machines een nieuw apparaat maken. Allemaal activiteiten die wij als Panthera BV kunnen uitvoeren.

Dat wat we exact zullen doen met de aan ons verwerkte hardware kan afhankelijk worden gemaakt van de wensen van de originele eigenaar. Een organisatie kan ons bijvoorbeeld vragen de door hun afgevoerde laptops geschikt te maken voor privégebruik van medewerkers of voor de inzet van een goed doel. Er kunnen anonieme schenkingen plaatsvinden en ga zo maar door. Wat in de praktijk vaak gebeurt is dat men ons laat bepalen wat er met de apparatuur gebeurt. Voor het bedrijf is de hardware op een goede en verantwoorde wijze afgevoerd en wij zorgen voor de rest.

Kosten

De kosten voor het afvoeren en verwijderen van oude hardware zijn afhankelijk van waar het exact om gaat, wat nog bruikbaar is en of het uiteindelijke restproduct bijvoorbeeld nog geld op kan leveren. In een aantal gevallen kunnen wij de gereviseerde hardware ook voor u doorverkopen en kunt u er daardoor zelfs geld voor terugkrijgen. Voor veel van onze vaste relaties voeren wij deze diensten gratis uit.